Mėsos, žuvies pramonė

Mėsos ir žuvies produktų gamintojams galime pasiūlyti įvairių maisto priedų, tokių kaip antimikrobinės sistemos, antioksidantai, augaliniai ekstraktai, džiovintos daržovės ir grybai, emulsikliai, fermentai, funkciniai maisto priedų mišiniai, gyvūniniai baltymai, maistinės skaidulos, mielių ekstraktai, mikroorganizmų kultūros, maisto dažikliai bei trištikliai.

Antimikrobinės sistemos

Maisto produktų gamintojams siūlome naudoti įvairius antimikrobinius preparatus:

  • bakterinės kilmės apsaugines kultūras, kurios kontroliuoja patogeninių bei maisto gedimą sukeliančių mikroorganizmų augimą;
  • fermentatus, kurie pagerina produkto skonį bei tekstūrą, užtikrina stabilesnę emulsiją bei padeda išlaikyti produktų šviežumą bei skonines savybes ilgesnį laiką;
  • kitus cheminės kilmės antimikrobinius preparatus, efektyviai stabdančius Gram+ bei patogeninių mikroorganizmų, pelėsių, mielių augimą.

Antioksidatoriai

Siūlome mėsos produktų gamybai naudoti augalinės kilmės antioksidatorių – rozmarino ekstraktą. Šio ekstrakto sudėtyje esančios karnosinės bei rozmarino rūgštys stabdo laisvųjų radikalų susidarymą, lemiantį maisto produktų gedimą. Priklausomai nuo tolesnio pritaikymo rozmarino ekstraktas gali būti tiek skystoje formoje tiek miltelių pavidale.

Taip pat galime pasiūlyti ir kitus augalinės kilmės antioksidatorius – svogūnų ekstraktą, salotų ekstraktą, granatų ekstraktą, vynuogių ekstraktą, Acerola vyšnių ekstraktą bei citrinų ekstraktą.

Galime pasiūlyti ir cheminės kilmės antiosidatorių. 

Augaliniai ekstraktai

Maisto produktų gamintojams siūlome sausus bei skystus augalinius ekstraktus, kurie padeda suteikti gaminamam produktui reikiamą aromatą ir eterinius aliejus bei oleorezinus, tirpius tiek riebaluose tiek vandenyje.

Naudojamos naujos technologijos dėka, šie produktai gali būti kapsulėse arba miltelių pavidale, kas padeda:

  • apsaugoti aromatines molekules,
  • ilgiau išlaikyti natūralaus ekstrakto stiprumą,
  • leidžia pagaminti vandenyje tirpias formas,
  • palengvina produkto laikymą bei naudojimą.

Džiovintos daržovės, grybai

Siūlome įvairios granuliacijos aukštos kokybės džiovintas daržoves, prieskonines žoleles, prieskonius bei grybus. 

Emulsikliai

Siūlome visą eilę emulsiklių, kurių savybė surišti riebalus ir vandenį yra labai svarbi maisto produktų gamyboje. Emulsiklių pagalba užtikrinamas vienodas riebalų bei kitų komponentų pasiskirstymas produkte, stabilizuojama riebalinė emulsija, produktas įgauna geresnę konsistenciją bei tekstūrą, pailgėja galiojimo terminas.

Įvairių maisto produktų gamyboje naudojami emulsikliai:

  • Riebiųjų rųgščių mono- ir digliceridai bei jų esteriai;
  • Lecitinas; galime pasiūlyti įvairios augalinės kilmės: sojų, rapsų, saulėgrąžų lecitiną.

Fermentai

Mėsos produktų gamybai siūlome naudoti transgliutaminazės fermentą. Tai mikrobiologinės kilmės fermentas, kurį išskiria bakterija Streptoverticillium mebaraense. Dėka sugebėjimo sudaryti ypač tvirtus ryšius tarp baltymų molekulių, transgliutaminazė pasižymi šiais privalumais:

  • lengviau formuojasi gelis bei pagerėja gelio savybės;
  • geriau surišamas vanduo produkte;
  • gaminami produktai pasižymi tvirtesne, elastingesne struktūra;
  • mėsos gaminius tampa lengviau pjaustyti griežinėliais;
  • pagerėja produktų išeiga.

Funkciniai maisto priedų mišiniai

Tai lengvai naudojami atskirų funkcinių ingredientų (tirštiklių, emulsiklių, konservantų, ir t.t.) mišiniai, užtikrinantys maisto produktų su norimomis savybėmis pagaminimą bei sumažinantys dozavimo klaidų galimybę. Specialiai parinkti ingredientai sumaišomi tam tikromis proporcijomis kad gauti optimalų efektą. Maišomų ingredientų suderinamumas užtikrina mažesnę funkcinės sistemos dozaciją, kas lemia mažesnę produkto savikainą.

Mėsos produktų gamybai siūlomi mišiniai:

  •  funkciniai ingredientai kuteruotiems produktams;
  • ingredientai, skirti sūrymo gamybai;
  • priedai, skirti mėsos masažavimui;
  • priedai, skirti odelių apdirbimui;
  • reikiamą tekstūrą suteikiantys mišiniai;
  • galiojimo laiką prailginantys ir spalvą suteikiantys mišiniai;
  • sausi fermentuoti produktai;
  • sausi bei skysti marinatai.

Taip pat siūlome eilę ingredientų, skirtų pagamintų mėsos bei žuvies produktų paniravimui.

Gyvūniniai baltymai

Mėsos produktų gamintojams siūlome gyvūninės kilmės baltymus:

  • kiaulienos, jautienos, paukštienos funkcinius baltymus;
  • kiaulienos ir paukštienos baltymus, skirtus brandintų dešrų fermentacijos procesui sutrumpinti;
  • funkcinius kiaulienos bei paukštienos baltymus, skirtus sūrymo gamybai;
  • termostasbilius kiaulienos kolageno miltelius;
  • tirpius kiaulienos, jautienos, paukštienos baltymus su labai žemu hidroksiprolino kiekiu;
  • kiaulienos ir jautienos liesos mėsos pakaitalus.

Maistinės skaidulos

Maistinės skaidulos efektyviai suriša drėgmę bei skystuosius riebalus, suteikdamos gaminamam produktui norimą struktūrą bei konsistenciją, jos taip patapsaugo sausus produktus nuo sulipimo. Priklausomai nuo galutinio produkto, pasiūlysime įvairaus ilgio skaidulų – nuo 30 iki 400 mikronų.

Galime pasiūlyti įvairios kilmės maistin skaidulų: kviečių, bambukų, cukranendrių, bulvių, žirnių ir kt. Esant poreikiui, galime tiekti skaidulas, pasižyminčias sumažintu dulkėtumu.

Glaudžiai bendradarbiaudami su įmonių gamintojų technologais teikiame įvairiapusę konsultaciją dėl funkcinių skaidulų panaudojimo įvairių maisto produktų gamyboje.

Mielių ekstraktai

Siūlome naujos kartos, stiprios koncentracijos mielių ekstraktus, kurie naudojami kaip skonio stiprikliai bei glutamatų pakaitalai. Minėti ekstraktai pasižymi šiomis savybėmis:

  • visiškai pakeičia mononatrio glutamatą E621 –  ”švari” produkto etiketė;
  • galima ženkliai sumažinti NaCl kiekį produkte;
  • maskuoja pašalinius skonius bei kartumą;
  • suteikia “pilnesnį” skonį žemo riebumo ir kaloringumo produktams;
  • galima sumažinti kvapiųjų medžiagų ir prieskonių kiekį produkte;
  • sustiprina įdėtų natūralių kvapiųjų medžiagų aromatą bei kitų brangių ingredientų (tokių kaip sūrio milteliai, ivairūs ekstraktai, grybai, mėsa)  skonį bei aromatą;
  • sumažėja galutinio produkto savikaina.

Mikroorganizmų kultūros

Šalto rūkymo dešrų gamybai siūlome naudoti startines kultūras:

  • tradicinės bei greitos fermentacijos startinės kultūras;
  • apsaugines kultūras;
  • mikroorganizmų kultūras paviršiaus apdorojimui.

Visos siūlomos mėsos kultūros nėra genetiškai modifikuotos ir atitinka Europos direktyvos 90/220/EEB, bei standartų KOSHER, HACCP/AIB, ISO9001 ir ISO9002 reikalavimus.

Teikiame gamintojams įvairiapusę technologinę pagalbą dėl mūsų siūlomų kultūrų panaudojimo bei, glaudžiai bendradarbiaudami su savo tiekėjais ir remdamiesi jų žiniomis bei patirtimi, teikiame konsultacijas ruošiant naujų produktų gamybos technologijas.

Maisto dažikliai

Siūlome visą eilę maistinių dažiklių bei augalinės kilmės dažančių ekstraktų, kuriuos naudojant gaunama plati gama atspalvių, atitinkančių gaminamo produkto aromatą bei skonį. 

Renkantis dažiklius reikia įvertinti gamybos sąlygas, gaminamo produkto sudėtį, įpakavimo medžiagas bei produkto galiojimo laiką. Priklausomai nuo gaminamo produkto sudėties, siūlome naudoti dažiklius, tirpius vandenyje arba tirpius riebaluose.

Esant poreikiui naudoti dažiklius, kurie neženklinami E raidėmis, galime pasiūlyti dažančius ekstraktus, kurie yra pagaminti iš vaisių, daržovių, uogų bei prieskoninių žolelių, naudojant paprasčiausią ekstrakcijos metodą. Perdirbant tokias žaliavas kaip morkos, dažinis dygminas, ilgoji ciberžolė, raudonieji kopūstai, špinatai ir daugelį kitų, gaunami įvairūs atspalviai nuo gelsvų, rusvų, žalsvų iki rudų.

Glaudžiai bendradarbiaudami su savo tiekėjais ir remdamiesi jų žiniomis bei patirtimi, teikiame gamintojams įvairiapusę technologinę pagalbą dėl mūsų siūlomų maistinių dažiklių panaudojimo.

Tirštikliai

Hidrokoloidai yra vandenyje tirpūs polisacharidai, kuriuos naudojant mažomis dozuotėmis gaunamas stiprus funkcinis (tirštinimo, gelio sudarymo ar stabilizavimo) efektas. Įvairių maisto produktų gamybai siūlomi šie tirštikliai:

  • karageninai, kurie gaunami iš raudonųjų jūros dumblių. Dažniausiai tai visų trijų karageninų rūšių –kappa, iota, lambda – mišiniai. Dėl puikios sąveikos su mėsos baltymais karageninai plačiai naudojami mėsos produktų gamyboje. Jie suteikia produktui norimą konsistenciją, gerai riša drėgmę, stabdo sinerezės procesus;
  • saldžiųjų ceratonijų derva (Locust Bean Gum) – tai stabilizatorius, tirštinimo agentas bei tekstūros modifikatorius, gaunamas iš saldžiavaisio pupmedžio sėklų. Naudojamas mišiniuose su kitais hidrokoloidais, šis ingredientas suteikia geliui stiprumą bei norimą struktūrą;
  • guaro derva, gaunama iš guaro krūmo sėklų. Tai vienas rentabiliausių tekstūratorių, suteikiančių norimą produkto klampumą esant žemai temperatūrai. Jis puikiai veikia naudojamas kartu su ksantano derva;
  • ksantano derva. Šį hidrokoloidą gamina mikroorganizmas Xanthomonas campestris fermentacijos proceso metu. Tai puikus tirštiklis, ypač efektyvus vandeninėse emulsijose bei suspensijose, pasižymintis dideliu stabilumu plačiose temperatūrų bei pH reikšmių ribose.
  • alginatai gaunami iš rudųjų jūros dumblių, plačiai naudojami kaip stabilizuojantis, tirštinantis bei gelį sudarantis agentas.